Nieuws Ons Stekkie

Plantjesdag 2019

Op 20 april was het Plantjesdag op Ons Stekkie, De dag ervoor was er al veel bedrijvigheid vanwege het klaarzetten van alle stalletjes voor de eigen stekkies en voor het aanbod vanuit De Bosrand: diverse soorten perkgoed, meerdere soorten tomaten en kool, andijvie en sla, bietjes en komkommers etc. Het was al snel vanaf 10 uur een gezellige drukte en er werd zo ruim ingekocht, dat er nog tomaten, komkommers en koolplanten werden bijgehaald.

Voor de inwendige mens was ook goed gezorgd. Naast gratis koffie en thee was tegen betaling diverse soorten gebak verkrijgbaar en later zelfs soep, tosti’s en broodjes gehaktbal. Daar werd volop van genoten. Vooral de balletjes deden het erg goed; ze waren dan ook weer heerlijk!

Toen halverwege de middag opgeruimd werd, was al het perkgoed verkocht en op wat komkommers en koolplanten na hadden ook alle plugplantjes hun weg naar de tuintjes gevonden.

Dank aan alle mensen die hun inspanningen verricht hebben om dit weer mogelijk te maken.

En ook nog een mooie opbrengst voor de vereniging van ruim 200 Euro!

Algemeen werk 16 maart 2019

Algemeen werk op Ons Stekkie

Op 16 maart was de eerste ochtend van Algemeen werk op Ons Stekkie. Een grote groep tuinders had zich tijdig verzameld om een aantal grote opruim-,  schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Na de koffie en thee zijn we om 9.30 uur gestart met taken te verdelen en vervolgens aan het werk te gaan. De belangrijkste klussen die gedaan zijn:

 • Er is een tweede stroomkabel aangelegd, waardoor de stroomvoorziening naar de tuintjes voortaan over twee groepen kan lopen. Zo is er minder kans op overbelasting wanneer tijdens warme en droge periodes iedereen zijn tuintje wil sproeien. Ontstaat er ergens kortsluiting (water en stroom gaan niet samen), dan is niet meteen de stroom voor het gehele buitengebeuren eraf, maar slechts aan één zijde. Inmiddels is de installatie afgerond en kunnen tuinders onder het buitenaanrecht zelf de aardlekschakelaar weer resetten, waar dat vroeger altijd in de kantine moest. Een belangrijke wens is in vervulling gegaan!
 • De aangeschafte AED is veilig (en verwarmd vanwege de levensduur van de accu) opgehangen in het buitentoilet, waar hij voor iedereen bereikbaar is. Na de jaarvergadering op Ons Stekkie heeft een groep van ongeveer 10 mensen de reanimatie- en AED-training gevolgd. We hebben volop op poppen kunnen oefenen onder deskundige leiding. Ondanks deze training hopen we de AED nooit te hoeven gebruiken.
 • De kantine heeft zowel binnen als buiten de halfjaarlijkse grote schoonmaakbeurt gekregen.
 • Er is onkruid verwijderd uit het grind en alle dode buxussen rondom de kantine zijn gerooid, in kleine stukken geknipt en in vuilniszakken gedaan vanwege de aparte afvoer ervan met het oog op het beperken van de verspreiding van de buxusmot. Later die week zijn ze naar de gemeentewerf afgevoerd.
 • De loopbrug achter de kantine is verwijderd vanuit veiligheidsoogpunt voor aanpalende tuinders en ter voorkoming van een vluchtroute voor inbrekers.
 • De deels weggegraven en uitgedijde mesthoop is weer teruggebracht tot een mooie compacte hoop.

Halverwege de ochtend was er koffie/thee met gebak en om 12 uur sloten we af met soep met een broodje. Allemaal dik voor elkaar! Het was na een zeer natte week en aanvankelijk nog wat spetters bij het begin, goed weer om samen de handen uit de mouwen te steken. Dank allemaal!

Theo Edelbroek

 

Ons Stekkie op z’n Paasbest

Op zaterdag 31 maart 2018 was het zover: er was daags voor Pasen een opruimdag op Ons Stekkie. Tegen 9 uur verzamelden zich steeds meer tuinders in de kantine om instructie te krijgen voor de klussen die gedaan moesten worden. Op verzoek werden alle auto’s buiten het complex geparkeerd, zodat we voldoende ruimte hadden om te werken. Even na 9 uur werd na een woord van welkom een overzicht van alle werkzaamheden gegeven en vervolgens werd aan de aanwezigen gevraagd bij hand opsteken voor een van de klussen te kiezen. Ondertussen druppelden nog steeds meer tuinders binnen en zelfs na de start meldden zich nog mensen voor een klus. Fijn dat er zo’n hoge betrokkenheid en saamhorigheid zichtbaar werd. Uiteindelijk waren ruim 35 mensen gezellig met elkaar aan de slag. Ook fijn dat het weer zo goed meewerkte: een zonnetje en een lekkere werktemperatuur! Na een uurtje werken was er dankzij de evenementencommissie om 10 uur lekkere koffie met taart. Vervolgens weer aan de slag tot we rond 12 uur bij elkaar werden geroepen voor heerlijke soep. We lieten het ons prima smaken.

De uitgevoerde klussen zijn:

 1. De achterzijde van de kantine: de goten leeg, de achterzijde en de kruiwagenberging schoon maken.
 2. De betonrand aan de zijde van de Waardsedijk netjes recht leggen en vervolgens de 3 m3 grind die daags ervoor bezorgd was, netjes verdelen en uitspreiden langs de gehele rand, vooral bij de ingang en bij de kantine.
 3. De aanhangerberging, die door het bezorgen van een lading mest even aangetikt was en geheel uit het lood stond, netjes recht zetten.
 4. De veranda’s van de kantine goed schoonspuiten met een hogedrukreiniger, alsmede de gehele buitenzijde van de kantine.
 5. Onder de veranda’s alles goed schoonmaken: ramen zemen (binnen en buiten), de banken en tafels schoon, de verlichting losmaken- schoonmaken- repareren en weer ophangen.
 6. Het kozijn en de deur van het buitentoilet opschuren en schilderen.
 7. De bestrating langs de hoofdpaden waar nodig ophogen met een beetje zand.
 8. De toiletten een extra grondige beurt geven.
 9. Licht herstelwerk aan de opslag van de winkel: kapot glas eruit en een nette plaat hout erop.
 10. Het toegangshek binnen en buiten goed reinigen met borstels, water en zeep.

Al met al een hele waslijst. Hopelijk ben ik niets vergeten. Wat ik in elk geval wel heb waargenomen, is dat mensen vooral heel gezellig met elkaar aan het werk waren. Goed voor het gemeenschapsgevoel, toch? En wat is het netjes geworden! In een paar uurtjes tijd. Daar hebben we weer lang plezier van. Iedereen hartstikke bedankt! En… ik hoop dat iedereen de volgende keer weer de mouwen komt opstropen, ook diegenen die nu even geen tijd hadden :).

Theo Edelbroek


 

Korte terugblik Ons Stekkie 2017

Helaas is onderstaand stuk van Theo niet opgenomen in Tuindersinfo maart 2018

Alles overziend is op Ons Stekkie 2017 een rustig jaar geweest. En dat is een groot compliment aan alle tuinders. Na een start met meerdere interne verschuivingen, hadden de meeste ‘verhuizers’ al snel hun plekje gevonden op hun nieuwe tuin. Het was hier en daar ook een prikkel om zaken wat op te knappen of opnieuw in te richten. Prima dus. Ons complex heeft de laatste jaren echt een betere aanblik gekregen!

Het meest opvallend in 2017 waren wel de vele geslaagde activiteiten van de evenementencommissie. We hebben genoten van de gezelligheid en het vele lekkers. Steeds was er een grote groep tuinders aanwezig en er was zeker veel saamhorigheid voelbaar. De lezing over ecologisch tuinieren heeft menigeen zeker aan het denken gezet.

In juni heeft een grote groep tuinders deelgenomen aan de Rabo-Fietsdag, die het mooie bedrag van 380 euro opleverde voor de kas. We hopen dit jaar op een nog grotere opbrengst, zodat we het geld bij elkaar kunnen leggen voor de aanschaf van een AED. Overigens is 2017 financieel een gezond jaar geweest. Er is een mooi positief resultaat behaald, waarvan we weer een deel zullen reserveren voor onderhoud aan het terrein en clubhuis. Met name de opslag van het ‘winkeltje’ zal binnen afzienbare tijd vervangen moeten worden vanwege de matige staat maar ook vanwege de aanwezigheid van een grote hoeveelheid asbest die in de wanden verwerkt is. Een heel mooi project was de vernieuwing van het voorterrein, waarvan we elke dag weer genieten. Het ligt er weer keurig schoon en opgeruimd bij en de wateroverlast bij de mesthoop is ook voorbij. Er is trouwens ook veel opgeschoond in de houtwal langs de Waardse dijk. Veel oud hout is weggezaagd en nieuwe aanplant is aangebracht. Nog even en dan staat daar een mooie groene haag!

Het oogstseizoen was dit jaar beter dan in 2016. Toen hadden we in het voorjaar enorm veel last van slakken, die na een matige winter volop aanwezig waren. Bonen, bieten, aardappelen, wortelen en bladgroente, alles werd volop geoogst. In de oogstperiode hoorde je wel steeds meer tuinders klagen over vraat aan de oogst, vooral van de woelmuizen die langzamerhand een steeds groter gebied schijnen te bevolken. Het zou mooi zijn als we daar met elkaar een doeltreffende bestrijding voor kunnen vinden in 2018.

In 2017 is er enkele malen een insluiping geweest op ons terrein. Veel schade aan het clubhuis heeft het dit jaar gelukkig niet gegeven, maar het was wel vervelend dat vele tuinders met hun tuinhuisjes ermee geconfronteerd zijn. Lichte braak en het opeten van aanwezige pakjes ‘tucjes’ :). Op Breeveld zijn een paar daders opgepakt na het aantreffen van vingerafdrukken op leeggedronken blikjes etc. Duidelijk niet het echte inbrekersgilde. Maar ook kwajongenswerk is vervelend en geeft overlast en een gevoel van onveiligheid. We zullen in 2018 een integraal beveiligingsplan gaan opstellen. Hap snap wat losse maatregelen zijn wellicht niet voldoende, al zijn de aangebrachte bewegingsmelders met verlichting bij het clubhuis wel heel effectief gebleken.

Aan het eind van 2017/begin 2018 namen we afscheid van enkele tuinders. En inmiddels staan 5 nieuwe tuinders op de wachtlijst klaar om mogelijke openstaande plekken met nieuwe inzet en plezier te komen overnemen. Mooi teken van leven voor de club als geheel.

Theo Edelbroek


 

Stamp eens anders

Het zijn weer de stamppotweken en dus was er op zaterdag 10 februari weer die oergezellige stamppotavond op Ons Stekkie. Al ruim voor 17 uur zat een grote groep tuinders al gezellig wat te kletsen en te drinken, in afwachting van wat verder komen ging. De evenementencommissie was al ruim van tevoren begonnen met alles voor te bereiden. Zo werd er ruim 20 kilo aardappels geschild en met precisie werden alle ingrediënten en kruiden afgewogen en aan het recept toegevoegd. Alles was in gereedheid.

Uiteindelijk waren ruim 40 tuinders en familie aanwezig. Na een korte uitleg door de evenementencommissie konden de eerste ‘tafels’ naar de “Herenkamer”, waar de warmhoudgamellen klaar stonden met boerenkool, hutspot en zuurkool. De meeste mensen kozen voor een variatie van twee of zelfs alle drie soorten stamppot op één bord. Daarnaast kreeg je een stukje rookworst, een gehaktbal en wat uitgebakken spekjes. En een schepje jus natuurlijk. Het smaakte weer verrukkelijk, net als vorig jaar. Er was gespreksstof genoeg en aan alle tafels liet men het zich goed smaken. Velen gingen nog een tweede keer opscheppen. Toen iedereen uitgegeten was, volgde nog een heerlijk toetje: een stuk Apfelstrudel, twee bolletjes vanille ijs en slagroom. Helemaal TOP! Het was weer een gezellige avond!

Theo Edelbroek


 

Notulen Algemene ledenvergadering dinsdag 28 maart 2017, complex “Ons Stekkie”.

Aanwezig:

Andries de Jong                             voorzitter

Bart Briede                                      penningmeester

Anton Janmaat                               secretaris

Annemiek van der Vijver              2e secretaris (notulen)

 

 1. Opening en mededelingen door de voorzitter

Aanwezig: 20 waarvan 4 bestuursleden

Afwezig met kennisgeving:

de Leeuw Ons Stekkie

Kees van de Putten Ons Stekkie

Ernst Jan Grunmann Ons Stekkie

Theo Edelbroek  Ons Stekkie

Andries memoreert dat er de laatste maanden veel ongewenst bezoek is geweest bij de complexen. Bij de media is dat ook niet ongemerkt gebleven, RTL4 en SBS6 hebben zelfs belangstelling getoond. Een beleidsmedewerker in Oudewater, wil ons ondersteunen voor een eventuele oplossing, hij komt op 3 april op inspectie bij alle complexen.

 

 1. Notulen jaarvergadering 23 maart 2016.

Staan in de Tuindersinfo en worden ongewijzigd aangenomen.

 

 1. Jaarverslag van het bestuur en beleid van het bestuur

Deze zijn opgenomen in de Tuindersinfo, kort samengevat:

Anton: zie Tuindersinfo. Jaarverslag Ons Stekkie is niet opgenomen in de Tuindersinfo, ligt ter inzage. Jan Willem geeft een toelichting.

Op 25 april wordt er een thema-avond georganiseerd voor de drie tuincommissies met als doel om te proberen het werk van de tuincommissie aantrekkelijker te maken (veel verloop bij de tuincommisssies wat zorgt voor frustraties).

Jan Klee: wordt de AVVN ook benaderd. Wordt meegenomen.

 

 1. Jaarverslagen van de drie tuincomplexen.

Parkzicht: zie Tuindersinfo.

Ons Stekkie: wordt alsnog opgenomen in de Tuindersinfo

Breeveld: zie Tuindersinfo.

 

 1. Financieel verslag van het bestuur 2016

De contributie is mooi op tijd binnen, de tuinders die de factuur nog niet betaald hebben, worden door de respectievelijke voorzitters benaderd en er zal nog een aanmaning gestuurd worden. Het is een heel stabiel jaar.

 1. Verslag van de kascommissie.

Corien van Vliet: duidelijk verhaal.

 

 1. Toelichting en vaststelling van de balans en van de staat van baten en lasten over 2016

De jaarcijfers liggen ter inzage op de tafels.

Financieel zijn er gedurende het jaar geen verrassingen geweest en het vastgestelde positieve eindresultaat komt dan ook in grote lijnen overeen met de verwachtingen volgens de begroting.

 

Helaas zijn de advertentie inkomsten, door het opzeggen van één van onze adverteerders, weer iets verder teruggelopen.

 

Het saldo van de spaarrekening is praktisch gelijk aan vorig jaar. Dit saldo is opgebouwd uit de ontvangen waarborgsommen plus het rekening courant saldo van de drie tuincomplexen.

De balanspost waarborgsommen is gestegen t.o.v. vorig jaar. De oorzaak hiervan: Een aantal van de in 2016 gestopte tuinders heeft bij aanvang van hun lidmaatschap geen tot weinig borg betaald terwijl nieuwe tuinders 

m.i.v. januari 2016 de borg volgens het nieuwe tarief van € 0,50 per m2 is gaan betalen.

Daarnaast moet begin 2017 voor een aantal oud tuinders nog worden vastgesteld of er recht is op teruggave van betaalde borg. Het effect van deze afrekening zien we pas terug in het saldo waarborgsommen in het nieuwe boekjaar.

 

Het positieve eindresultaat wordt, zo als gebruikelijk, toegevoegd aan het rekening courant saldo van de drie tuincomplexen naar verhouding van het totaal aan contributie ontvangsten.

 

Wil Boer: Ons Stekkie is het kleinst maar we betalen de meeste huur aan de gemeente.

Andries: dit is historisch gegroeid, ca. drie jaar geleden hebben we overleg met de gemeente gehad over de m2 prijs van de grond. De m2 prijs van Ons Stekkie is hoger dan voor Parkzicht en Breeveld. Het bestuur heeft toen besloten dat de leden van dit verschil niet de dupe mogen zijn. Om die reden betalen de leden van de drie tuincomplexen allemaal hetzelfde tarief per m2 grond in gebruik.

 

 1. Decharge van het bestuur

Wordt gekregen door de leden.

 

 1. Vaststelling van contributies en bijdragen voor het jaar 2018

Bart: net als vorig jaar worden de contributies niet verhoogd. Het banksaldo gaat geleidelijk aan iets omhoog. Het saldo laat een stabiel beeld zien.

 

 1. Vaststelling van begroting en bijdragen voor het jaar 2018

Ziet er goed uit, geeft wederom een stabiel beeld.

 

 1. Verkiezing nieuwe bestuursleden

Parkzicht: Ad Pronk wordt opgevolgd door Wim van Dijk.

Ons Stekkie: Klaas van Amerongen wordt opgevolgd door Theo Edelbroek. Hij moest zich voor vanavond afmelden door andere bestuurlijke functies.

Breeveld: Jan Klee gaat z’n tweede jaar als voorzitter in.

Andries neemt afscheid nadat hij dit al vorig jaar had aangegeven, Andries is voorzitter geweest van 2011 tot 2017. Anton: neemt voorlopig het voorzitterschap over van Andries.

Andries bedankt Ad Pronk voor zijn voorzitterschap vanaf 2014, het was een moeilijke periode voor Parkzicht maar heeft met een compleet nieuw team een goede organisatie neergezet en een prachtig clubhuis.

 

Andries memoreerde zijn periode als voorzitter: dit begon in 2011 met een problematische tuinder er kwam zelfs een advocaat aan te pas. De statuten zijn op de schop gegaan wat enorm veel werk is geweest, veel hulp van Jan Klee en de AVVN. Wat de volkstuincomplexen anders maakt dan de gemiddelde vereniging zoals een biljart- of voetbalclub, is dat ze zeer bouwlustig zijn, er wordt volop gebouwd aan schuurtjes, terrassen, afdakken, kippenhokken etc waardoor richtlijnen/statuten hard nodig zijn maar nog steeds ontstaan hierdoor conflicten.

Andries blijft lid van de vereniging zonder tuin.

 

 1. Benoeming 3 leden van de kascommissie

Corien moet aftreden: Kees van der Putten, tuin46b Ons Stekkie (was niet aanwezig maar heeft dit schriftelijk aangemeld neemt zitting in de kascommissie evenals Theo Oosterlaken en Nico de Knikker die hun tweede jaar volmaken.

 

 1. Benoeming van het lid/leden die de vereniging willen vertegenwoordigen op het AVVNcongres 17 juni

Jan Klee, Annemiek van der Vijver en Corien van Vliet (onder voorbehoud) zijn geïnteresseerd en hierover zal t.z.t. nader contact worden opgenomen omdat er slechts twee plaatsen beschikbaar zijn.

 

 1. Rondvraag

Martin Tabak: de notulen stonden niet op de website. Dat is inderdaad spijtig, reden zou kunnen zijn dit bij de overdracht van de huidige webmaster John de Ruiter, naar de nieuwe webmaster Dick de Jong, er bij ingeschoten is.

 

15 Sluiting van de vergadering 21.30 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwjaarsreceptie 2018 op Ons Stekkie

Op 6 januari jl. was vanaf 10 uur de nieuwjaarsreceptie op Ons Stekkie. De evenementencommissie was al bijtijds in de weer met het maken van beslag voor ‘oliebollen’ en ‘rozijnenbollen’. Tijdens de receptie werden telkens nieuwe baksels rondgedeeld, die de ruim aanwezige tuinders zich goed lieten smaken onder het genot van koffie en thee en tijdens de nieuwjaarswens zelfs van een glaasje ‘bubbels’! Het was een gezellige bijeenkomst, waarvan hieronder een korte samenvatting van mijn nieuwjaarsboodschap.

Nieuwjaarsboodschap 2018

Gezellig dat jullie met zo’n grote groep gekomen zijn om het nieuwe jaar in te luiden.

We hebben een mooi jaar achter de rug, niet alleen in tuinopbrengsten maar ook als vereniging. Je komt als tuinder op je eigen landje in de aarde wroeten om leuke producten op te kweken, maar je bent ook lid van een club. Een tuin maak je met elkaar tot iets moois, waar het prettig toeven is.

Terug- en vooruitblikken doen we vooral op de Jaarvergadering van 10 maart a.s. (9.30 uur), maar een drietal zaken wil ik graag benoemen:

 1. De opknapbeurt van het voorterrein waar we na vergelijking van offertes een goede betaalbare oplossing hebben bereikt, waarbinnen een stukje eigen werk mogelijk en nodig was. Dank aan Sjaak en Dirk voor het grondwerk en de aanleg van een put, zodat we eindelijk van het vervelende mestwater af zijn. En aan Anton en Jan-Willem, die veel zaag- en hakwerk verricht hebben aan oude betonlagen om de rechte aansluiting van de Stelconplaten mogelijk te maken. Een mooi geslaagd project!
 2. De algehele dagelijkse leiding van de vereniging is voortreffelijk en rimpelloos overgenomen. Dat zaken op de tuin en rond/in de kantine goed lopen lijkt vanzelfsprekend, maar vraagt veel tijd en aandacht van enkelen. Wanneer het niet goed gaat, valt dat pas op. Veel dank aan degenen die daar veel werk van maken of mede een bijdrage aan leveren.
 3. De evenementencommissie is vorig jaar gestart met de nieuwjaarsreceptie met oliebollen. Daarna zijn er vele leuke activiteiten geweest, waarvan een grote groep tuinders telkens genoten heeft. Ieder is vrij om deel te nemen wanneer het je aanspreekt. De opkomst was telkens groot. Al deze activiteiten hebben veel betekend voor het gevoel van samenhorigheid. Je moet het vooral met elkaar doen, als je een bloeiende vereniging wil zijn. Dank aan Jacinta, Hieke en Melcha voor het vele werk dat zij verzet hebben (ondersteund door het overhandigen van een mooie wintervaste bloeiende plant).

Tot slot wil ik graag een toast uitbrengen op het nieuwe jaar. Everhard van der Laan zei: Zorg goed voor de stad en elkaar. Guido Weijers zei in zijn oudejaarsconference: Zorg goed voor de wereld en elkaar. Ik sluit graag aan door te zeggen: Zorg goed voor Ons Stekkie en voor elkaar.

Ik wens iedereen in goede gezondheid alle goeds toe voor 2018!

Theo Edelbroek, voorzitter Ons Stekkie.

PS Er wordt een Jaarkalender 2018 verspreid met alle activiteiten van evenementencommissie, de data van het kaarten, de schouwen en de vergaderingen van de tuincommissie. Tot 14 januari kan bij Herman Vlug de bestelling van zaaigoed worden ingeleverd.

Nieuwe entree op “Ons Stekkie”

Zoals velen misschien al was opgevallen, leek het voorterrein en parkeerplaats op Ons Stekkie meer op een afgedankt fabrieksterrein met veel bagger en onkruid dan een entree van ons  mooie complex. Na zorgvuldig overleg heeft de tuincommissie besloten in zee te gaan met loonwerkersbedrijf Gebr. v.d. Wind. Cor en Carel bekeken de klus waarna de uitgestelde werkzaamheden konden beginnen. Sjaak had daags ervoor een nieuwe put en aansluiting gemaakt. Klaas zorgde voor de koffie om klokslag negen uur. De trekkers, karren, betonplaten, grote kraan en kleine kraan stonden al paraat. Carel en Cor gingen aan de gang met de betonplaten en zoon Koos begon vast met vieze ouwe groene troep van de parkeerplaatsen te schrapen. Anton maakte de betonzaag in orde en zaagde het asfalt en beton recht en haaks (hij kan echt meer dan alleen maar verkopen...) Na het betere hak en beukwerk met de kraan kon het afgegraven deel worden volgestort met zand, waarna de platen gelegd konden worden. De tijd vloog en rond tweëen was het lunchtijd voor de noeste werkers. Na de korte pauze kwam trekker 3 met een kar betonplaten. De 'mannen van staal' van de Gebroeders v.d. Wind  waren lekker op dreef, het puin 'vloog' weg. De trilplaat bezorger kwam langs, alles werd glad getrokken en de 12 betonplaten lagen op hun plek. Ook het grind werd over de afgeschraapte stukken gestort en geëgaliseerd. De entree begon meer op een heus race-circuit met grindbak te lijken. De zon zakt aan de horizon, we nemen afscheid van Koos, Cor en Carel, die bij het wegrijden met de kraan ook nog even een betonblok uit de sloot visten. De laatste veeg- en schoonmaak namen Hannes en Johan voor hun rekening. Ons Stekkie heeft weer een fantastische entree! Bedankt mannen! 

JW

 

Pompoenenbraadworstbier

De Evenementen meisjes waren weer present met dit keer een pompoenen wedstrijd. Wie heeft de grootste pompoen? Want het werd tijd, het seizoen loopt ten einde, koning winter komt er aan. Rond koffietijd worden de deelnemende pompoenen op hun ligplaats gemeten. Groot, groter, grootst! Zoals we nu weten heeft Paul de grootste en Geert de kleinste… pompoen.

Paul ging met de bij zijn pompoen passende grote prijs naar huis en Geert met een mini prijsje. Was dat gelijk het einde dag en van de gezelligheid? Zeker niet, het is oktober en dus Oktober Feest! Alles werd uit de kast gehaald, braadworsten plus grillplaat, bockbier. Of je worst lust! Nee? Geen nood, er is ook kip. Zoals te verwachten is aan alles gedacht, windscherm, vuurkorf, feestverlichting, bijpassende muziek. Jacinta en Melcha bakten ze bruin en het wordt steeds drukker onder de luifel. De bockbier glazen worden gevuld, broodjes worst met zuurkool gaan met met smaak naar de mond en de sterke verhalen vliegen in het rond. Sommigen vinden het buiten te koud en zoeken hun vertier bij Hieke in de kantine, waar het niet minder gezellig is. Al wéér een geslaagd feestje van “onze” Party Girls! Op naar december met een gezellige Kerst Bingo en kerststukjes maken. Komt allen.

JW

Rustperiode op de tuin

Het oogstseizoen zit er bijna helemaal op. De meeste tuinen liggen er inmiddels behoorlijk kaal bij. Klaar voor het rustseizoen. Toch wordt er nog veel werk verzet. De eersten zijn al druk met spitten begonnen, terwijl anderen erover nadenken of ze dat nog wel gaan doen. De lezing aan het begin van het seizoen heeft meerdere tuinders aan het denken gezet. Spitten we of laten we de bodemstructuur liever met rust en gaan we met een woelvork aan de slag? De tijd zal leren wat het beste past bij een ieder. Er is weer een behoorlijke vracht mest aangekomen. Sommigen spitten het eronder en anderen spreiden het uit over de tuin als een mulchlaag. Mooi die verschillende aanpak. We streven allemaal hetzelfde na: een vruchtbare bodem voor het nieuwe seizoen en de tuin zelf nu even een rustperiode gunnen.

De Tuincommissie is vooral bezig geweest met het voorbereiden van de verharding van het voorterrein en het nadenken over de beveiliging.

Eerst de verharding van het voorterrein. Binnenkort zal loonwerker van der Windt 12 stelcom-platen aanleveren en plaatsen bij de mest- en zandhoop en het overige voorterrein voorzien van een nieuwe laag fijn grind. Daarmee wordt het voorterrein weer schoon en netjes voor iedereen die daar zijn auto wil parkeren of zand of mest wil afnemen. Ook de zware wagens zullen bij aanvoer ervan plezier hebben van de nieuwe verharding.

De afgelopen maanden hebben we een paar keer last gehad van insluipers op ons complex. Heel vervelend, vooral voor de bezochte tuinders! Ditmaal hadden ze door een plank over de zijsloot langs de Waardsedijk te leggen zich tweemaal toegang verschaft tot de schuurtjes van diverse tuinders. Er wordt gekeken hoe we dit in de toekomst verder kunnen bemoeilijken. Echter, helemaal uitsluiten zal onhaalbaar zijn. Gelukkig was er hoegenaamd niets van waarde weggenomen, maar er was wel braakschade. De verzekeringsmaatschappij heeft aanzienlijk hogere eisen gesteld, als wij nog langer een dekking willen voor de inboedelverzekering van de kantine. Ander hang- en sluitwerk, een alarmsysteem en zo verder. Hoge kosten, terwijl er eigenlijk niets van waarde te halen is. Zwaardere beveiliging leidt mogelijk tot nog grotere inbraakschade aan de kantine. Een hoog beveiligingsniveau doet immers vermoeden dat er kostbare zaken aanwezig zijn?! En als ze binnen willen komen lukt dat altijd. Het bestuur van Volkstuinvereniging heeft besloten de verzekering van de 3 complexen te versoberen tot opstal en brand en het kleine risico van weggenomen zaken voor rekening van de complexen zelf te nemen. Voor uw eigendommen geldt hetzelfde: zorg dat er geen zaken van grote waarde aanwezig zijn in uw schuurtje. En doe zelfstandig aangifte bij de politie. Als er meerdere aangiftes binnenkomen, wordt er misschien vaker gepatrouilleerd.

De afgelopen maanden zijn er weer diverse leuke activiteiten geweest van de evenementencommissie. Ik noem nu de jamwedstrijd, de pompoenwedstrijd en het oktoberfest. Heel geslaagd en leidend tot veel gezelligheid en saamhorigheid. De evenementencommissie heeft een mooi financieel positief resultaat behaald en zet haar werk ook volgend jaar voort. Dank aan deze leden!

Binnenkort verschijnt er een Jaarkalender van Ons Stekkie waarop alle activiteiten, het kaarten, de vergaderingen van de tuincommissie, de schouwen en het algemeen werk opgenomen zijn. Wat dat laatste betreft: het onderhoudsniveau op ons complex is redelijk. We hopen dat iedere tuinder volgens het tuinreglement de eigen tuin en omgeving netjes houdt. Tijdig afvoeren van overbodig materiaal is soms een aandachtspunt en ook het bijhouden van de slootkant en beschoeiing. Algemeen werk zal volgend jaar weer gezamenlijk opgepakt worden met 2 zaterdagochtenden door het jaar heen. We rekenen daarbij op ieders aanwezigheid en inzet.

Maar voor nu eerst aandacht voor het winterklaar maken van de eigen tuin. We wensen u ook daarmee veel plezier toe op Ons Stekkie.

Theo Edelbroek, voorzitter Ons Stekkie